torsdag 19 oktober 2017

Till Lysekilspartiet, Sverigedemokraterna, vänsterpartiet och kommunistpartiet i Lysekil.

I Lysekil hanteras inte motioner på ett korrekt sätt. I Lysekil har motioner skrivit under av partiorganisationen fast de är bara ledamöter i kommunfullmäktige som få lägga motioner eller tjänstgörande ersättare få lägga en motion. De finns fleras motioner där en person sitter i fullmäktige men övriga är inte ordinarie i fullmäktige eller ens är ersättare i fullmäktige som skrivit på bakom motionen. Något som kommunfullmäktige inte få acceptera.

För att dubbel checka om jag ha uppfattat rätt mailade jag SKL förbundsjurist angående hur motioner får hanteras. Utöver mailet har jag även läst på i kommunallagen.

Mina frågor
" Hej!
Har några frågor om interpellationer och motioner.

Har en politiker som icke är kommunfullmäktige politiker rätt att ställa en interpellation?

Kan personer som ej sitter i kommunfullmäktige lägga en motion? Om exp tre personer skriver en motion där bara en av de sitter i kommunfullmäktige. Där en personer är ersättare i kommunfullmäktige. Där den tredje inte ens är ersättare i fullmäktige. Kan då alla motionärer stå bakom motionen då?

Mvh
Anders"

Staffan jurist på SKL svar

"Personen är alltså varken ledamot eller ersättare i fullmäktige. Fråga 1. Nej Fråga 2 Nej . Ledamot kan alltid ge in en motion. En ersättare i fullmäktige får endast lämna in en motion när hen tjänstgör i fullmäktige, aldrig annars, dvs inte när man bara är närvarande utan att tjänstgöra. Den som varken är ersättare eller ledamot, nej aldrig. Det som händer i ditt exempel är sannolikt att eftersom en person var behörig, så kommer motionen att anses vara från ledamoten och handläggas , de övriga namnen anses obefintliga.


Staffan Wikell
förbundsjurist
Avdelningen för juridik
Sveriges Kommuner och landsting"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar