torsdag 28 juni 2018

För (S) är facklig samverkan en viktig del av vårt politiska arbete

Till att börja med, "politik är vilja att förändra", ett klassiskt citat av Olof Palme.
Socialdemokraterna grundades en gång i tiden av fackrörelsen för att kunna påverka medlemmarnas vardag på och utanför arbetet. Det är inget som vi Socialdemokrater i Lysekil ”skäms” för. Utspel från ordförande i Moderaterna i Lysekil tidigare och nu senast i kommunfullmäktige från Lysekilspartiets kommunalrådskandidat Ronald Rombrant har kritiserat att vi lyssnar på ett fackförbund.
För socialdemokraterna är facklig-politisk samverkan en viktigt del i vårt arbete. Av partiets styrelse i Lysekil har samtliga facklig bakgrund. Alla har inte bakgrund i LO förbund eller är aktiva nu. Däremot vet alla om vilka kunskaper de fackliga företrädarna sitter på. I en styrelse är man inte alltid överens, utan man kämpar för olika saker. Därför är det inget problem med att folk också är företrädare för andra organisationer.


Utöver en styrelse med fackligt aktiv bakgrund bedriver S i Lysekil sen tre år sedan en facklig-politisk samverkan där vi bjuder in fackförbund för dialog, i syfte att S ska fånga upp olika synpunkter.
En del frågor har vi tagit med oss och drivit vidare, med en del andra har vi inte gjort det ännu. Utskottet har varit en del i framtagandet av S Lysekils valmanifest och frågor som S drivit i kommunens budgetarbete.
Utöver möten så finns en dialog mellan partiet och fackförbunden om vad som är på gång. Fackliga utskottets medlemmar behöver inte vara medlemmar i partiet utan företräder sina fackförbund, vilka är: Kommunal, IF Metall, Byggnads, Fastighet, Transport, Lärarförbundet, Vision och GS-facket.

Anders C Nilsson
Facklig ledare i socialdemokraterna Lyseki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar